Top
Waarom is knuffelen gezond voor kinderen? - Knuffeldieren
fade
4240
post-template-default,single,single-post,postid-4240,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Waarom is knuffelen gezond?

knuffelen gezond

Waarom is knuffelen gezond?

Kinderen en hun knuffel, ze zijn vaak onafscheidelijk. In hun kleine fijne wereld is er niets zo erg als het verliezen van hun lievelingsknuffel. Maar waarom zijn kinderen hier zo gehecht aan? En waarom is knuffelen gezond? We leggen het je uit in dit artikel.

 

Knuffelen is gezond

Tijdens het knuffelen maken we het hormoon oxytocine aan, ook wel het knuffel- of gelukshormoon genoemd. Jonge kinderen maken dit hormoon aan wanneer ze worden geknuffeld door een ouder of door iemand anders. Het geeft ze een prettig en veilig gevoel en door veel te knuffelen leren ze rekening te houden met de gevoelens van anderen. Knuffelen is dus niet alleen fijn, maar ook heel gezond.

 

Knuffelen voor de toekomst

Wanneer kinderen en baby’s huilen, maken ze het stresshormoon cortisol aan. Wanneer je ze dan knuffelt maken ze oxytocine aan, waardoor het cortisol verlaagd. Kinderen die vaak zijn geknuffeld tijdens het huilen, kunnen later veel beter tegen stress dan kinderen die niet of nauwelijks zijn geknuffeld tijdens het huilen.

 

Knuffelen is belangrijk

Wetenschappers gaven aan baby aapjes een knuffel die geen melk gaf en een metalen surrogaat-moeder die wel melk gaf. De aapjes kozen allemaal voor de knuffel. Dit geeft ook aan hoe belangrijk knuffelen is in de eerste jaren van een kind, want de baby aapjes verkozen een knuffel boven eten. Kinderen die weinig of niet worden geknuffeld in hun eerste levensjaren lopen een hechtingsprobleem op en kunnen daardoor moeilijker omgaan met hun emoties richting anderen. Veel knuffelen is daarom belangrijk en je bouwt meteen een goede band op met jouw kind.

 

Knuffelen met een knuffel

Omdat je als ouder jouw kind niet 24 uur per dag kunt knuffelen, dient een knuffel als surrogaat. Door met een knuffeldier te knuffelen, maken kinderen ook het hormoon oxytocine aan. Daarnaast is een knuffel onvoorwaardelijk, want ze worden nooit boos of verdrietig door de acties van het kind en is een knuffel helemaal van het kind zelf en hoeft hij hem met niemand te delen. Daarom zijn kinderen gehecht aan hun knuffel en moet hij overal mee naar toe.

 

Een knuffel is dus erg belangrijk tijdens het opgroeien. Heeft jouw kind ook een lievelingsknuffel en hoe gaat hij of zij daar mee om? Deel het met ons in een reactie.

Geen berichten

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.