Top
Samen spelen eerlijk delen - Vier tips om jouw kind te leren delen
fade
4438
post-template-default,single,single-post,postid-4438,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Samen spelen eerlijk delen

samen spelen

Samen spelen eerlijk delen

Na Sinterklaas en Kerstmis barst de speelgoedkast bijna uit zijn voegen. En met al dat leuke nieuwe speelgoed moet natuurlijk ook veel gespeeld worden. In de kerstvakantie hebben kinderen daar alle tijd voor, maar vaak vinden jonge kinderen het lastig om hun speelgoed te delen met anderen. Vaak mond dat uit in een flinke ruzie over wie wel en niet met het nieuwe speeltje mag spelen. Met deze 5 tips leer jij jouw kind delen.

 

Leeftijd

Kinderen tot twee jaar zijn vooral bezig met hun eigen belevingswereldje waardoor ze weinig oog hebben voor andere kinderen. Vanaf het tweede jaar krijgen ze langzaam meer interesse in wat anderen doen. Ook willen ze dan graag doen wat anderen doen, maar vinden echt samen spelen nog lastig. Als kinderen drie jaar zijn spelen ze steeds vaker samen met andere kinderen, maar zijn er nog wel vaak kleine ruzies over het speelgoed of het spel dat ze spelen. Kleuters van vier jaar oud krijgen steeds meer door dat ze andere nodig hebben om mee te spelen. Bijvoorbeeld als ze een bordspel of rollenspel willen doen. Ook zitten vierjarige voor het eerst met veel andere kinderen in een klas, waardoor ze langzaam steeds beter leren te delen.

 

Begeleiding

Kinderen ontwikkelen op een natuurlijke manier het samen spelen, maar het is ook belangrijk dat de ouders het kind hierin begeleiden. Goede begeleiding helpt jouw kind om het proces van leren delen in een veilige omgeving te oefenen. Jij kunt ze namelijk helpen en corrigeren waar nodig, zonder dat je boos wordt of wegloopt. Hierdoor leren kinderen dat delen niet erg of eng is.

 

Spelenderwijs

Kinderen leren terwijl ze spelen. Delen leren ze ook het beste op die manier. Speel samen met de poppen of speelgoedauto’s en vraag tijdens het spelen of ze willen ruilen van speelgoed. Geef het na een paar minuutjes weer terug, zodat ze leren dat wat ze delen ook weer terug krijgen.

 

Ikke ikke ikke

Tijdens een rollenspel of bordspel wil het kind het liefst volgens de eigen regels spelen. Zijn wil is wet. Speel daarom ook eens volgens andere regels, zodat het kind leert dat er meerdere manieren zijn waarop een spel gespeeld kan worden en dat het dan nog net zo leuk is.

 

Een kwestie van doen

Een kind leert door te doen. Laat jouw kind daarom regelmatig samen spelen met leeftijdsgenootjes uit de buurt of van school. Hoe vaker ze met andere kinderen samen spelen, hoe makkelijker het gaat. Daarnaast is het belangrijk dat het kind genoeg zelfvertrouwen heeft, zodat ze de controle over het spel makkelijker los laten. Vindt jouw kind het toch lastig om speelgoed te delen en samen met andere kinderen te spelen? Praat er dan samen over, maar word vooral niet boos.

 

In onze op = opruiming zijn ruim 2900 artikelen in prijs verlaagd. Dat wil je niet missen!

 

1Bericht
  • Bobo Reyna

    Hey, ik wil voor mijn kind een speeltje halen, is dit misschien wat?

    7 februari 2017 at 12:53 Beantwoorden

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.