Top
Alle ins en outs over loopfietsen - Blog Toys
fade
4673
post-template-default,single,single-post,postid-4673,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Alle ins en outs over loopfietsen

loopfietsen

Alle ins en outs over loopfietsen

De loopfiets is voor veel kinderen een leuke manier om in en om het huis te scheuren. Terwijl jouw kind zich voor even een echte racecoureur voelt, traint het tegelijkertijd zijn motoriek, beenspieren en balans. Daarom is de loopfiets een goed voorbereiding op het leren lopen en fietsen. In dit artikel lees je waarom een loopfiets je kind helpt bij zijn of haar ontwikkeling en waar je op moet letten bij de aankoop.

 

Verschillende soorten loopfietsen

Loopfietsen worden gemaakt van hout, staal of aluminium. Het materiaal is vooral van invloed op het uiterlijk van de loopfiets. Een houten loopfiets heeft een robuuste uitstraling en doet je misschien denken aan vroeger. Een stalen of aluminium heeft een strakkere en meer modernere uitstraling. Ten slotte heb je loopfietsen met twee, drie of vier wielen en massieve banden of luchtbanden.

 

Vanaf welke leeftijd een loopfiets

Een loopfiets is leuk voor kinderen van alle leeftijden. Je kunt ze namelijk al gebruiken wanneer het kind nog niet kan lopen. Op een loopfiets met drie of vier wielen hoeven ze hun balans nog niet te bewaren, maar leren ze al wel hoe ze de loopbeweging met hun benen moeten maken. Vanaf een jaar of twee of zodra het kind zelfstandig loopt, stap je over op een loopfiets met twee wielen.

 

Waar moet je op letten bij de aankoop van een loopfiets

Naast het materiaal en het aantal wielen zijn er nog een aantal andere punten waarop je moet letten bij de aankoop van een loopfiets. Er zijn bijvoorbeeld loopfietsen met en zonder rem. Jonge kinderen tot twee jaar kunnen prima vooruit op een loopfiets zonder rem. Ze hebben nog niet genoeg kracht om de rem goed in te knijpen en maken niet veel snelheid, waardoor ze de loopfiets kunnen laten uitrollen. Voor oudere kinderen die veel snelheid maken is het wel verstandig om een loopfiets met rem te kopen.

 

Loopfietsen hebben twee soorten banden: massieve banden of luchtbanden. Massieve banden hoef je nooit op te pompen en zijn geschikt wanneer het kind de loopfiets vooral in en om het huis gebruikt. Luchtbanden rollen comfortabeler vangen de trillingen beter op.

 

Zorg dat het zadel altijd juist afgesteld staan. Jouw kind moet met zijn voeten plat op de grond kunnen, zodat het zich goed kan afzetten en zijn balans kan bewaren.

 

Leren lopen met een loopfiets met drie of vier wielen

Op een loopfiets met drie wielen of op een loopfiets met vier wielen oefent het kind met de loopbeweging. De loopfiets geeft ze steun, hierdoor verplaatsen zich makkelijker in en om het huis. Onbewust trainen kinderen hun motoriek, waardoor ze sneller leren lopen. In het begin zullen ze moeten wennen aan de manier waarop ze zich moeten voortbewegen, maar hoe vaker ze op de loopfiets zitten, hoe sneller ze rond scheuren. En die snelheid zorgt voor nog meer speelplezier.

 

Leren fietsen met een loopfiets

Zodra het kind zelfstandig loopt kun je overstappen op een loopfiets met twee wielen. De vaardigheden die ze leren op een loopfiets kunnen ze toepassen op een echte kinderfiets. Op een loopfiets met twee wielen moet het kind zijn balans bewaren en leert het kind te sturen, net als bij het fietsen op een echte fiets. De overstap naar een kinderfiets zonder zijwielen zal met een loopfiets veel makkelijker zijn.

 

Neem de loopfiets mee tijdens een dagje weg

Lang lopen en slenteren in een dierentuin of pretpark is vaak vermoeiend voor jonge kinderen. Het kost ze veel kracht om met hun kleine beentjes de grote mensen bij te houden. Een loopfiets kost ze minder kracht en ze maken veel meer snelheid. Je kunt met gemak het hele park door, zonder dat de kids vermoeid raken en hangerig worden.

 

De loopfiets is voor kinderen vooral heel leuk, maar ze leren ondertussen een heleboel vaardigheden die ze tijdens het lopen en fietsen ook moeten gebruiken. Daarom is een loopfiets onmisbaar voor alle peuters en kleuters. Bekijk ook onze adviespagina over loopfietsen, voor nog meer informatie.

 

Geen berichten

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.