Top
Leren schaatsen in 5 stappen - Kinderen leren schaatsen
fade
4449
post-template-default,single,single-post,postid-4449,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Kinderen leren schaatsen

Leren schaatsen

Kinderen leren schaatsen

De weermannen en -vrouwen voorspellen de komende dagen flinke vorst. Dat betekent dat we weer kunnen schaatsen op natuurijs. Willen jouw kinderen graag het ijs op, maar kunnen ze nog niet goed schaatsen? In deze blog geven we tips over hoe ze snel leren schaatsen, zodat het hele gezin ouderwets kan genieten van een rondje op het natuurijs.

 

Leren schaatsen

Een kind leren schaatsen kan je eenvoudig zelf. Het is net als leren fietsen: kinderen leren door het te doen en het gaat met vallen en opstaan. Maar als ze dan eenmaal zelf de eerste meters op het ijs maken, hebben ze meteen het grootste plezier. Als je jouw kind wilt leren schaatsen, dan is het belangrijk dat ze schaatsen hebben die goed passen. Met te grote schaatsen hebben ze niet genoeg stabiliteit en te kleine gaan knellen. Een verstelbare kinderschaats is tot drie maten verstelbaar, waardoor ze altijd goed om de voeten passen. Of kies voor glij ijzers; deze hebben twee ijzers en geven daardoor meer stabiliteit.

 

Stap voor stap

Schaatsen draait om evenwicht en techniek. Kinderen die nog nooit op het ijs hebben gestaan, moeten wennen aan de gladheid. Want voor ze er erg in hebben liggen ze met hun smakkerd op het ijs. Leren schaatsen gaat stap voor stap. Te beginnen met het evenwicht, want op die dunne ijzers en het glibberige ijs is het een stuk moeilijker om die te bewaren.

 

Evenwicht

Voor kinderen is het evenwicht bewaren op dunne ijzers best lastig. Laat ze daarom rustig aan de kant wennen hoe het is om op schaatsen te staan. Doe de schaatsbeschermers om de ijzers, zodat deze niet beschadigen en bod worden. Als ze hieraan zijn gewend, is het tijd om de eerste stappen op het ijs te zetten. Geeft hierbij ondersteuning door ze van achter vast te houden. Schaats niet hand in hand, want als één van de twee valt trek je de ander mee.

 

Glijden

Terwijl je hem of haar vasthoudt, laat je jouw kind het werk doen. Duw ze niet vooruit, maar laat ze kleine stapjes zetten alsof ze lopen. Als ze dit onder de knie hebben, ga je over op schuiven. Dit doe je door met de rechtste voet af te zetten en de linkse naar voor te schuiven. Daarna zet je af met de linker voet en schuif de rechter naar voren. Zorg dat jouw kind lichtjes door de knieën buigt voor extra stabiliteit.

 

Op eigen benen

Gaat het schuiven steeds beter? Geef dan langzaam minder ondersteuning zonder dat ze het door hebben. Als ze niet door hebben dat jij steeds minder ondersteuning geeft vinden ze dat ook minder eng. En voor ze het zelf door hebben, schaatsen ze zonder hulp het de hele ijsbaan rond!

 

Geen berichten

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.