Top
Koningsspelen 2017 - 10 activiteiten voor de Koningssportdag
fade
4730
post-template-default,single,single-post,postid-4730,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Koningsspelen 2017

Koningsspelen 2017

Koningsspelen 2017

Sinds de inhuldiging van Koning Willem Alexander worden op iedere vrijdag voor Koningsdag de Koningsspelen georganiseerd. Dit jaar is dat op 21 april. De Koningsspelen hebben als doel alle basisschool leerlingen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk te laten zien dat actief bewegen en goed ontbijten belangrijk, maar ook heel leuk is.

 

De Koningsspelen

De Koningsspelen bestaat uit twee delen: het Koningsontbijt en de Koningssportdag. Steeds meer kinderen ontbijten niet of slecht en bewegen niet genoeg op een dag. Tijdens de Koningsspelen wil de organisatie er ouders en kinderen van bewust maken dat gezond eten en beweging belangrijk is voor de gezondheid en ontwikkeling van ieder kind. Daarom krijgen de kinderen ’s ochtends een gezond en gevarieerd ontbijt en volgt er daarna een actieve Koningssportdag. De scholen zijn vrij in de invulling van deze Koningssportdag en kunnen hiervoor samenwerken met de gemeente, andere scholen en sportverenigingen in de buurt.

 

Leuke activiteiten voor de Koningssportdag

Veel scholen schakelen de hulp in van de ouders tijdens de Koningsspelen. Bijvoorbeeld voor het klaarzetten van het Koningsontbijt of voor het bedenken van activiteiten voor de Koningssportdag. Help jij als ouder dit jaar mee met de Koningsspelen? Dan hebben wij nog tien leuke activiteiten bedacht voor deze sportieve en feestelijke dag.

 

Stelten race

Voor dit onderdeel heb je twee paar stelten nodig. Markeer het veld door twee lijnen op de grond te teken met stoepkrijt of door pionnen neer te zetten. De kinderen moeten één voor één naar de overkant lopen en weer terug. Het team dat als snelste weer compleet is, heeft gewonnen.

 

Jeu des Boules

Verdeel de klas in teams van drie of vier. De tos bepaalt welk team het butje mag weggooien. Vervolgens gooien de teams om de beurt een boules onderhands richting het butje. Het team dat de meeste boules dicht bij de but heeft liggen, wint de jeu des boules wedstrijd.

 

Kegel werpen

Verdeel de klas wederom in kleine teams. Per kegelspel nemen twee teams het tegen elkaar op. De teams moeten iedere beurt zo veel mogelijk kegels omwerpen. Iedere kegel is een punt waard. De spelbegeleider telt hoeveel kegels er zijn omgegooid en telt aan het einde van de wedstrijd alle punten bij elkaar op.

 

Koekhappen

Voor dit oud-Hollandse spel heb je een touw, peperkoek en twee ouders of leraren nodig. Verdeel de klas in kleine groepjes en hang voor ieder kind een peperkoek aan het touw. Hang de koeken op verschillende hoogtes, zodat het spel voor ieder kind uitdagend blijft. De spelbegeleiders houden het touw boven de kinderen die vervolgens proberen de koeken van het touw te happen.

 

Twister

Twister levert altijd een heleboel plezier op. In kleine groepjes moeten de kinderen hun evenwicht bewaren, terwijl de spelbegeleider ze steeds nieuwe ingewikkelde houdingen laat aannemen. Raak je de grond aan met je elleboog of knie? Dan ben je af.

 

Sjoelen

Zet verschillende sjoelbakken naast elkaar op een tafel. De kinderen mogen om de beurt de stenen in de vakjes proberen de schuiven. Ieder kind krijgt drie pogingen voor alle punten bij elkaar worden opgeteld.

 

Spijker hengelen

Bij dit spel nemen twee teams het tegen elkaar op. Zet twee flessen met een smalle hals of opening op de grond, zoals een lege fles cola. Het eerste kind krijgt een touw om zijn middel met daaraan een spijker of lange pin die tot net boven de fles komt. De kinderen moeten proberen de spijker of pin in de opening te hengelen. Als dat is gelukt, is het volgende kind aan de beurt tot het laatste teamlid is geweest.

 

Ren je rot

Teken drie grote vakken op de grond met daarin een A, B en C. De spelbegeleider stelt allerlei vragen aan de kinderen en geeft telkens drie antwoorden. De kinderen moeten vervolgens naar het vak rennen met het juiste antwoord. Sta je in het vak met het verkeerde antwoord? Dan ben je af en moet je langs de kant wachten.

 

Een spannende estafette

Zet een parcours uit met allerlei obstakels. Denk bijvoorbeeld aan een slalom parcours, kruipen door een tunnel, zo snel mogelijk door een hoepel of tien rondjes draaien voor je verder mag lopen. Je kunt het parcours zo moeilijk of lang maken als nodig is. De kinderen nemen het in twee teams tegen elkaar op. Het teams waarvan alle kinderen als eerste binnen zijn, heeft gewonnen.

 

Voetbaltoernooi met scholen uit de buurt

Organiseer met verschillende scholen uit de buurt een groot voetbaltoernooi. De klassen verdeel je in kleine teams van vijf tot zeven kinderen. De teams nemen het op tegen leeftijdsgenootjes van de andere scholen. Per groep of leeftijdscategorie wordt er een poule bijgehouden. De beste teams uit de verschillende poules spelen tegen elkaar in de finale. De winnaars zijn de koningen en koninginnen van het voetbaltoernooi. Zorg dat je voor dit toernooi genoeg voetballen, voetbaldoelen en hesjes hebt.

1Bericht
  • Maartje

    Blijft altijd leuk zo’n feestdag!

    16 mei 2017 at 09:49 Beantwoorden

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.