Top
Mama wil je nog een verhaaltje voorlezen? - Blog Toys
fade
4161
post-template-default,single,single-post,postid-4161,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Mama wil je nog een verhaaltje voorlezen?

voorlezen aan kinderen

Mama wil je nog een verhaaltje voorlezen?

Van 5 tot 16 oktober is het weer Kinderboekenweek. Tijdens de 62e editie staan dit jaar de opa’s en oma’s centraal onder het motto ‘Voor altijd jong’. Samen lezen is leuk en je hebt even een ontspannen momentje samen. Maar waarom is het belangrijk dat ouders of grootouders kinderen voorlezen? Je leest het in dit artikel.

 

Van oorsprong een voorsprong

Voorlezen is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van het kind. Bijvoorbeeld op het gebied van taal. Door regelmatig voor te lezen, leren kinderen nieuwe woorden en hoe een goede zin is opgebouwd. Ook leren ze zich te concentreren en wordt de fantasie gestimuleerd. Voorlezen maakt het makkelijker om met kinderen over moeilijke onderwerpen te praten, zoals angst, de dood of een scheiding en het versterkt de relatie tussen ouder en kind. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die dagelijks worden voorgelezen een half jaar vooruit lopen met hun ontwikkelingen dan leeftijdsgenootjes die niet of nauwelijks worden voorgelezen.

 

Een miljoen per jaar

Kinderen die vaak worden voorgelezen leren sneller zelf lezen. Toch is het niet voor ieder kind even makkelijk om te leren lezen en vinden niet alle kinderen lezen even leuk. Logisch, want er is tegenwoordig genoeg andere afleiding. Ook tijdens het tv kijken zijn kinderen met taal bezig, maar op een passieve manier. Lezen vraagt om meer interactie, concentratievermogen en fantasie, waar door de taalontwikkeling een stuk sneller gaat. Wist je dat kinderen door iedere dag een kwartier te lezen een miljoen woorden per jaar leren?

 

Lezen is leuker dan tv kijken

Niet ieder kind staat te juichen wanneer je de tv uitzet en er een boek bij pakt. Toch is het belangrijk dat je jouw kind blijft stimuleren om elke dag een stukje te lezen. Vindt jouw kind lezen moeilijk? Laat hem dan uit een boekje net onder zijn niveau lezen, hierdoor bouwt het zelfvertrouwen op. Pak een boek over een onderwerp dat jouw kind boeit, bijvoorbeeld een boek over brandweermannen, en fantaseer samen hoe het zou zijn als jouw kind de hoofdrolspeler zou zijn. Vergeet niet om jouw kind te belonen met iets leuks. Door tegenover het lezen iets leuks te zetten, is jouw kind sneller bereid om een boek te pakken en de tv een kwartiertje uit te laten.

 

Uit welke boeken lees jij voor? En hoe stimuleer jij jouw kinderen om te lezen? Laat het ons weten in een reactie en deel dit bericht op Facebook, Twitter of Instagram!

 

 

 

2 Berichten

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.