Top
Het belang van buitenspelen - gezond en sterk opgroeien
fade
4579
post-template-default,single,single-post,postid-4579,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-type2,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Het belang van buitenspelen

Het belang van buitenspelen

Het belang van buitenspelen

Langzaam stijgen de temperaturen en verdwijnt het winterse weer uit ons landje. Nu het wat warmer wordt, is het voor kinderen een stuk aantrekkelijker om buiten te spelen. Voor een kind is er niets zo leuk als lekker ravotten in de speeltuin, de tuin of het bos. In dit artikel leggen we het belang van buitenspelen uit en geven we handige tips waarmee het buitenspelen nog leuker wordt!

 

Even los

Na een dag lang leren en stilzitten is het lekker als kinderen al hun energie kwijt kunnen in de buitenlucht. In een bedompt klaslokaal vloeit de concentratie langzaam weg, daarom is het belangrijk dat kinderen ook op school regelmatig buitenspelen. Een kwartiertje spelen in de buitenlucht op het schoolplein zorgt ervoor dat ze zich daarna beter kunnen concentreren in de klas.

 

Het belang van buitenspelen en de gezondheid

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) moeten kinderen minimaal één uur per dag bewegen. Door een uur per dag te bewegen is de kans op overgewicht kleiner en versterkt de weerstand. Kinderen die iedere dag een uurtje buitenspelen hebben daar op latere leeftijd profijt van: ze zijn vaak gezonder en socialer.

 

Lekker slim

Kinderen veel die buitenspelen leren makkelijker dan leeftijdsgenootjes die weinig spelen of veel binnenspelen. Buitenspelen zorgt voor een betere concentratie op school, waardoor de leerprestaties beter zijn.

 

Sociaal

Het verzinnen van een nieuw spel, hutten bouwen, gebruik maken van de omgeving en samen spelen met anderen kinderen is goed voor de sociale en creatieve ontwikkeling van het kind. Door veel met andere kinderen te spelen leren ze beter om te gaan met emoties van anderen. Heeft jouw kind moeite met het maken van vriendjes? Speel dan samen regelmatig een rollenspel, waarbij je jouw kind leert omgaan met de emoties van anderen. Als ze deze emoties beter begrijpen maken ze makkelijkere nieuwe vriendjes.

 

Tips voor het buitenspelen

  1. Maak vooraf goede afspraken met elkaar. Bijvoorbeeld bij wie ze gaan spelen, hoe laat ze thuis moeten zijn, met welke mensen ze wel en niet mee mogen en wat ze wel of niet mogen doen.
  2. Krijg je jouw kind moeilijk naar buiten? Geef dan zelf het goede voorbeeld en probeer ze te stimuleren toch naar buiten te gaan. Neem wat vaker de fiets in plaats van de auto, maak samen een wandeling door het bos of ga samen naar de speeltuin.
  3. Zorg dat ze in een veilige omgeving buitenspelen op een plek met weinig verkeer en waar veel bekende wonen.
  4. Buitenspelen is het leukste in een uitdagende omgeving waar ze kunnen fantaseren en ravotten.

 

Buitenspelletjes

Buiten zijn de mogelijkheden eindeloos. Er zijn ontzettend veel leuke buitenspelletjes te verzinnen die kinderen de hele middag zoet houden. Zet een parcours uit waar kinderen zo snel mogelijk doorheen moeten. Ook met een klein voetbaltoernooi hebben ze uren plezier. En wat dacht je van eindeloos klim en klauterplezier op een speeltoestel in de tuin? De creatieveling vermaken zich met stoepkrijt en de scheurmonsters rijden rond op hun skelter. Kortom: trek die jas aan en hup naar buiten!

 

Geen berichten

Plaats een bericht

Volg ons op instagram
© 2016 T.O.M. bv, All Rights Reserved.